Mevsimler tüm hızıyla birbirini kovalamaya devam ediyor. Düne kadar serinliği ile içimizi yaz sonrası bir nebze de olsa ferahlatan güz, yerini koşar adım kışa bırakıyor. Geçtiğimiz iki yılda, Covid-19 koşulları nedeniyle, evden çıkamadığımız bu mevsimin bize yaşattıklarını ise neredeyse unutmuş gibiyiz.
Geleceği öngörebilmek mümkün olmasa da tedbiri elden bırakmamak ve eskide kalmasını dilediğimiz bu deneyimden kendimize iyi bir şey devşirmek de mümkün…
Hayatın seyrinin olağana dönmesiyle, kendimize ayırabildiğimiz zamanın azalmasının yanına eklenen diğer zorunluluklar bizi deneyimlemek istediğimiz pek çok şeyden alıkoyuyor. Birin sıfırdan büyük olduğundan hareketle, kendinize zamana yaratma fırsatı bulduğunuzda, farklı bir ören yeri veya müzeyi evden de olsa ziyaret etme niyetiniz olursa aşağıda bir çok seçenek sizi bekliyor.
Bu ören yerlerinin ve müzelerin sanal deneyimi, sağ el kuralıyla gezilen ve solak olanlarımızı zorlayan bir deneyim olarak kurgulanmış olsa da tarihin kahramanlarını kendimize dost edinmemize olanak sağlıyor.
Türkiye’nin Çevrimiçi Gezilebilen Müze ve Ören Yerlerine keşfe çıkmak isterseniz Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün sayfasından sizler için seçtiklerimize göz atabilirsiniz.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün Çevrimiçi Müzeler ve Ören Yerlerinin Tam Listesi
1994’te UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Efes, 2015’te ise Dünya Mirası olarak tescil edildi.
İki büyük Artemis heykeli, Eros başı, Yunuslu Eros heykelciği, Sokrates başı, Efes Müzesi’nin dünyaca tanınmış ünlü eserlerinden bazılarıdır. Efes Müzesi koleksiyonlarında halen yaklaşık 64 bin eser bulunmaktadır.
Mozaiklerin en görkemlilerinin keşfedildiği ve müzenin giriş katında tekrar hayat bulmuş biçimde ziyaretçilerini bekleyen Poseidon ve Euphrates villalarının tüm duvarları ve hatta tabanlarının dahi mozaik ve fresklerle süslenmiş olması kentin zenginliğinin kanıtlarıdır.
Doğu Anadolu ve Mezopotamya uygarlıklarında devletin oluşum sürecindeki esaslı değişiklikleri gösteren Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Höyüğü, 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla dünya mirası listesine girdi.
Kazılarda ortaya çıkarılan anıtsal mimari, Göbeklitepe’yi eşsiz ve özel bir yapı kılmaktadır. UNESCO tarafından 2011 yılında Dünya Mirası geçici listesine alındı ve 2018’de kalıcı listeye girdi.
Haleplibahçe kazı alanında, taban mozaiklerin bulunduğu yerde (in situ olarak, yani yerinde koruma) inşa edilen Mozaik Müzesi, Türkiye’nin en büyük arkeoloji ve mozaik müzesidir.
“Bir yandan daha geniş bir örüntünün parçası, öte yandan da tümüyle özgün bir birim, Çatalhöyük’ün en şaşırtıcı yanı da bu.”
Hodder